Wat kost een schilder?

Het is misschien wel de vraag die mensen het meeste stellen als ze zoeken naar een schilders bedrijf: “Wat kost een schilder?” Dat is ergens ook wel te begrijpen, een huis laten schilderen is immers niet goedkoop. Toch is er meer dan een tarief per uur of prijs per vierkante meter. Denk aan “welke verf gebruikt de schilder?” of “waarom ligt er geen afdekzeil op de grond?”. Er zijn dus meer zaken om rekening mee te houden die we op deze pagina graag wat nader toelichten naast de kosten voor een schilder.

Wat kost een schilder?

De kosten voor schilderwerk aan een woning zullen per vierkante meter een stuk lager uitvallen dan een doek van Van Gogh of Rembrandt. Dat is alvast een meevaller. Een huis schilder die onderhoudswerk verricht kost je veel minder dan een kunst schilder die een schilderij maakt van hetzelfde huis. Toch is goed schilderwerk zeker een vak en er is absoluut verschil tussen een klusser die snel wil incasseren of een erkend schildersbedrijf dat een naam hoog te houden heeft. Daarom kan Schilder Bram niet zomaar antwoord geven op de vraag “wat kost een schilder?”. Tarieven kunnen bijvoorbeeld al afwijken per seizoen. Tip: Voor scherpe tarieven vraag naar de mogelijkheden in het winterseizoen. De winterschilder is namelijk vaak goedkoper.

Kwast, roller en meer

Een trap schilderen doe je met een kwast, niet met een roller. Dit betekent een nauwkeurige karwei dat tijd en expertise vereist. Een buitenschilder heeft een steiger nodig, daarnaast zijn er aanvullende diensten zoals gevelreiniging of restauratiewerken mogelijk. Als je een offerte aanvraagt is het daarom van belang dat je duidelijk de situatie aangeeft. Een wand texen met de roller of alle kozijnen schilderen met een kwast zijn toch heel andere werkzaamheden.

Wat is een schilder waard?

De prijzen voor schilderwerk zijn gebaseerd op een som van elementen. Zo is het aantal uren dat in het project wordt gestoken van belang. Maar afrekenen per uur zou niet helemaal eerlijk zijn omdat langzaam werken betekent dat de kosten stijgen. De betere schilder probeert hier een gulden middenweg in te vinden door een goede kwaliteit te leveren in een relatief korte tijd. Daarnaast is de keuze van materialen van groot belang voor de prijs / kwaliteit verhouding. Merken als Sigma en Sikkens zijn niet voor niets bekend, daarnaast zijn er soorten verf voor ieder project. Je kunt in principe verf voor buiten gebruiken voor schilderwerk binnen maar andersom zal doorgaans geen succes zijn. Je moet de berekening dus niet alleen maken op de prijs bij afrekenen maar op de langere termijn. Anders kom je achteraf tot de ontdekking dat een goedkope schilder toch niet zo goedkoop is als je had gehoopt.

Waar vind je een goede schilder?

In plaats van de vraag “wat kost een schilder?” gaat het vooral om de keuze voor een vakman die zijn werk serieus neemt. Er zijn veel schildersbedrijven in Nederland die naast verschillen in kwaliteit ook bewust voor een specialisme kiezen. Denk aan grote kantoorpanden of sierlijsten en decoratie van monumentale panden. Bij een offerte voor schilderwerk aanvragen zijn dit factoren die zeker meespelen. Als je hier vragen over hebt dan kun je contact opnemen met Schilder Bram.